10.12.2023

Кои са победителите в конкурса Solve for Tomorrow 2023

На 9 декември 2023 г. в Rosslyn Central Park Hotel, София, се проведе финалът на конкурса Solve for Tomorrow 2023 – част от глобалната програма за корпоративна социална отговорност на Samsung Electronics, организиран у нас в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД. Целта му е да насърчи младите хора да търсят иновативни решения на проблеми в общността с помощта на дизайн мислене и STEM умения. Конкурсът се провежда в над 60 държави в света, но само в България имат възможност да участват  ученици от цялата образователна система, разпределени в три възрастови групи.

Във второто издание на конкурса за България взеха участие над 80 отбора на ученици от 9. – 12. клас и над 30 на ученици от 2. – 4 клас и 5. – 8. клас и техните учители от цялата страна.

Класираните 9 полуфиналисти от най-големите ученици работиха през ноември с ментори по своите прототипи, рекламни материали и презентации, с които се представиха на финала пред журито в състав Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти и PR“ в Samsung Electronics България, Свилен Радичков, изпълнителен директор на „Инфино“ АД, д-р Магданела Делинешева, преседател на Управителния съвет на фондация „Образование 5.0“.

Участниците в събитието бяха приветствани с поздравителен адрес от г-жа Анелия Русакова, главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката. Специални гости на събитието, които връчиха и награди на учениците, бяха доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор на РУ „Ангел Кънчев“, г-жа Росица Вартоник, изпълнителен директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“, доц. д-р Джеймс Йоловски, заместник-ректор на ВУЗФ.

Сред останалите гости бяха учители, ученици и родители от НСУ „София”, София, 108. СУ „Никола Беловеждов“, София, СУ „Христо Ботев“, Ихтиман, ЧСУ „Артис“, София и др.

Изказваме специална благодарност на менторите, които се включиха в подготовката на младите новатори за финалния кръг и ги подкрепиха със знанията и експертизата си. Това са представителите от Samsung Electronics – Борислав Манов, Вяра Маринова и Мария Синигерова, от ДСК – Светлина Петкова Станислава Стефанова, Надя Христофорова и Илия Иванов, от „Инфино“ АД – Анита Караиванова и Евгени Милев, и доц. д-р Джеймс Йоловски от ВУЗФ.

Учениците от 2. – 4 клас и 5. – 8. клас се състезаваха само онлайн с резюме и видео на идеята си. Полуфиналистите в двете групи бяха класирани от жури, а крайният победител – определен от гласа на публиката.

На финала премериха сили най-големите ученици, които се изправиха пред две предизвикателства – демонстрация на прототипите на щанд и презентация пред жури и публика.

Изборът на журито бе изключително труден, тъй като всички идеи са насочени към решаване на реални проблеми или потребности на конкретни групи, отличават се с иновативност и високо качество на прототипите.

Кои са победителите във всяка от възрастовите групи?

2. – 4. клас

Отбор IDea – Дея Станкова, Матея Станкова от ОУ „Любен Каравелов“, Русе, с ръководител д-р Нели Тихомирова. Предложението им е в категория „Справедливост и социално включване“ и представлява патерица (шина), която улеснява движението, намалява болката и улеснява придвижването без помощ от ръце на хора с двигателни проблеми. Произведена е от използвани алуминиеви кенове, събирани на определени места. Тя е компактна, сгъва се и се регулира на височина. Има вградено соларно осветление и бутон за SOS, който подава сигнал на посочени номера и изпраща локация.

Идеята на отбора събра 5813 или 57% от гласовете в тази възрастова група.

5. – 8. клас

Отбор „Помогни с усмивка“ – Лора Богданова, Мартина Пенчева, Божидар Тодоров, Здравко Златев с ръководители Станаила Нейкова-Карагаева, Захари Николов, от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен. Идеята им в категория „Устойчивост“ е за благотворителна платформа „Помогни с усмивка“ за помощ чрез даряване на време, труд и позитивно настроение на деца в нужда, трудноподвижни възрастни и др. Първите стъпки са уебсайт и лого, следвани от въпросник и система за награди. Отборът бе подкрепен от 2314 души или 33,7% от всички гласували.

9. – 12. клас

Наградата на публиката с 3850 гласа или 23,2% спечели отбор „Еко момичета“ – Дуйгу Рамадан, Елизара Караиланова, Елена Керезиева с ръководител: д-р Янислав Картелов, от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Тяхната идея в категория „Устойчивост“ е за G1 – Recycle Well като иновативно решение за управление на отпадъците и насърчаване на екологичното здраве. Представлява интелигентен робот с високорезолюционен скенер и гъвкава роботизирана ръка. Той разпознава в реално време биоразградимите продукти и събира само тях.

Наградата „Дигитално бъдеще“ получи отбор „Икигай“ – Кристиан Василев, Сечкин Чолак, Берк Мехмед и Георги Георгиев с ръководител д-р Нели Тихомирова от МГ „Баба Тонка“, Русе. Тяхното предложение в категория „Образование“ е за уебсайт в помощ на ученика при възприемането на нови знания чрез установена връзка между телефон и компютър и специализиран софтуер. Интерактивният интерфейс включва и 3D модел. Благодарение на емоционалната и физическата обвързаност в процеса на учене се установява уникална връзка между учащ и учебен материал.

Големият победител в конкурса стана отбор Lazy Garden – Николай Цачев, Елина Йорданова, Александра Илиева и Михаил Касабов с ръководител г-жа Сияна Николова от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна. Те предлагат в категория „Устойчивост“ своята умна саксия – Lazy Pot, чиито сензори събират нужната информация за растението. Безплатното приложение се грижи за него въз основа на получените данни или по зададени от вас параметри.

 

Отборите получиха грамоти за финалисти в състезанието и индивидуални награди. Техните поименни сертификати ще бъдат изпратени по имейл.

Поздравления за победителите! Поздравления и за всички участници, които показват, че за въображението и упоритостта няма граници.