18.03.2023

На 18 март 2023 г. в Гранд хотел „София“ се проведе финалът на конкурса Solve for Tomorrow (Решения за бъдещето) – част от глобалната програма за корпоративна социална отговорност на Samsung Electronics, организиран у нас в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД. Целта му е да насърчи младите хора да търсят иновативни решения на проблеми в общността с помощта на дизайн мислене и STEM умения. В първото издание за България, което стартира през септември 2022 г., взеха участие над 70 отбора на ученици от 10. – 12. клас и техните учители от средни училища, профилирани и професионални гимназии от страната. Класираните 9 отбора за финала работиха в периода от ноември до март т.г. с ментори по своите прототипи, рекламни материали и презентации, с които се представиха пред журито.

Участниците в събитието бяха приветствани с поздравителен адрес от г-жа Анелия Русакова,главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката. Специални гости на събитието, които връчиха и награди на учениците, бяха г-жа Мая Гешева – директор на НФСГ, София, проф. д-р Николай Цанев, преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски“, София. Сред останалите гости бяха представители на НСУ “София”, София, 56. СУ „Проф. К. Иречек“, София и 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“, НБУ, София, Регионален младежки център, гр. Брезник.

Изказваме специална благодарност на менторите, които се включиха в подготовката на младите новатори за финалния кръг и ги подкрепиха със знанията и експертизата си. Това са представителите от Samsung Electronics – Борислав Манов, Вяра Маринова, Люба Апостолова, Елена Петкова и Милена Стаменова. От екипа на „Образование 5.0“ ментори бяха – Милена Иванова, изпълнителен директор на организацията и предприемач, и Гергана Атанасова, доброволец и докторант в University College London, а от екипа на „Инфино“ се включиха Евгени Милев и Айдън Ахмед.

След няколкомесечна усилена работа всички отбори представиха убедително своите идеи пред гости и жури както на своя щанд, така и в презентациите си, и заеха следните места::

Категория „Безопасност и здравеопазване“

Първо място: Spot Walk от МГ от „Баба Тонка”, Русе –  ученици Георги Георгиев и Константин Билалов с ръководител г-н Бисер Станиславов.

 • Проблемът: липсата на физическа активност, борбата с наднорменото тегло, слабите социални умения и ниската обща култура
 • Тяхното решение: приложение Spot Walk, което стимулира хората да бъдат активни, като снимат забележителностите в града и научават интересни факти за тях. Участниците проверяват знанията си с тестове и получават специална парична единица Stepcoin, с която могат да използват отстъпки в магазини.

Второ място: отбора от Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски” – ученици Есил Ахмед, Преслава Бойчева и Лили-Ан Маринова с ръководител г-жа Петя Колева.

 • Проблемът: изхвърлянето на голямо количество храна от домакинствата и по-специално на хляб поради появата на мухъл
 • Тяхното решение: дървена кутия за хляб с двойно дъно, където се поставят торбички с фитонцидни растения с цел удължаване на срока на съхранение и запазване на качествата на хляба

Категория „Социално равенство“

Първо място: отбор „Цветен свят“ от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен – ученици Димитър Георгиев и Едуард Алтунян с ръководител д-р Ангел Ангелов. В разработването на идеята участват също ученикът Витомир Георгиев и учителят г-н Захари Николов от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен, както и учениците Сияна Костадинова и Данаил Иванов, и учителите г-жа Таня Сребрева и г-жа Грета Стоянова от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас,.

 • Проблемът: затрудненията, които срещат в ежедневието си хората зрителни увреждания
 • Тяхното решение: серия от компактни и удобни устройства в помощ на хора със зрителни затруднения – брайлов кодер, брайлово пиано, сензор за разпознаване на цветовете, устройство, предупреждаващо за препятствия, роботизирано куче водач. Интернет страница https://colorfuldetect.wixsite.com/color-detector, както и приложенията – мемори карти, Игра за изписване на букви, Scratch викторина, брайлов преводач, HEYZINE електронна книга и брайлов самоучител.

Второ място: отбор RELiWORK от АУГ „Гео Милев“, Русе – ученици Елица Куцарова и Магдалена Кирова с ръководител г-жа Силвия Драганова.

 • Проблемът: затруднения в намирането на работа от непълнолетни
 • Тяхното решение: платформа RELiWORK, която среща интересите на непълнолетни младежи и на работодатели ефективно и при спазване на законовите изисквания. Предлага обяви, формуляри на документи, секция с въпроси и отговори, както и връзки към релевантна нормативната уредба и експертна помощ и др.

Трето място: отбор от 30. СУ “Братя Миладинови”, София – ученици Беатрис Борисова, Мартин Павлов и Мария Георгиева с ръководител г-жа Илиана Борисова.

 • Проблемът: затрудненията, които срещат хората с увреждания при търсене на работа.
 • Тяхното решение: иновативна платформа, на която хора с увреждания могат да търсят работа и да получат подкрепа при реализацията си на пазара на труда.

Категория „Околна среда и климат“

Първо място: отбор „Гугутка“ от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – Мартин Миленков, Кристиян Велчев  и Петър Петров с ръководител г-жа Сияна Николова.

 • Проблемаът: затруднения при измерване на замърсяването на въздуха на по-голяма височина.
 • Тяхното решение: летателен апарат VTOL_AERIAL SURVEYOR, който е снабден с оборудване за измерване на атмосферни показатели, както и за фотограметрия.

Второ място: отбор PGDSave Water от ПГДС „Цар Иван Асен II”, Хасково – ученици Виктор Георгиев и Денислав Димов с ръководител г-н Станимир Даскалов.

 • Проблемът: голямото потребление на питейна вода в обществени сгради
 • Тяхното решение: допълнителен резервоар за надграждане на ВиК инсталации, който позволява повторна употреба на използваната вода в тоалетните казанчета. Проектът може лесно да бъде осъществен в обществени сгради като училища, където ефектът от него ще бъде особено значим.

Трето място: отбор от СУ “Петко Рачов Славейков”, Видин – Цветелина Ганчова, Светослав Серафимов, Теодор Петров и Михаил Емилов с ръководител г-жа Кристина Ванчева.

 • Проблемът: неправилно изхвърляне на отпадъци в населените места
 • Тяхното решение: саморазпределящ контейнер за разделно събиране на битови отпадъци, който разпознава различните видове отпадъци чрез специален сензор.

Отборите се състезаваха и за гласа на публиката, като идеите им бяха подкрепени онлайн. Наградата на публиката спечели отбор Гугутка от МГ “Д-р Петър Берон“, Варна. Те заеха първо място с общо 309 гласа или 27,5 % от всички 1 123 гласове.

Награда в категория “Добавена реалност” за учители

В първото издание на конкурса имаше и специална категория за учители за създаване на упражнения с добавена реалност с инструмента SmartCreatAR на платформата SmartClassroom – част от програмата Solve for Tomorrow

С първо място беше отличено упражнението на г-жа Лилия Чаушева от СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик, с визуализация на пирамидата на Маслоу. На второ място се класира упражнението на г-жа Нели Тихомирова от МГ „Баба Тонка“, Русе, представящо вариант на судоку. Г-жа Галя Димова от СУ „Св. Климент Охридски“, Ракитово, зае трето място с упражнение, свързано с опазването на околната среда и по-конкретно – периодът на разграждане на различни предмети от бита.

Второто издание на конкурса предстои, като всички условия за участие ще бъдат обявени през месец април.