03.11.2023

След оспорвано съревнование избраните полуфиналистите в конкурса Solve for Tomorrow  сред най-големите ученици са:

Категория УСТОЙЧИВОСТ

  • ЕКО момичета от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив

G1 – Recycle Well е иновативно решение за управление на отпадъците и насърчаване на екологичното здраве. Представлява интелигентен робот с високорезолюционен скенер и гъвкава роботизирана ръка. Той разпознава в реално време биоразградимите продукти и събира само тях.

  • Lazy Garden от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна

Умна саксия – Lazy Garden, чиито сензори събират нужната информация за растението. Безплатното ни приложение се грижи за него въз основа на получените данни или по зададени от вас параметри. Предимството на продукта е достъпната цена и разчупения дизайн.

  • EcoSchroom от НФСГ, София

Доказано е, че строителството замърсява 10% от околната среда в световен мащаб. Предлагаме по-добър, щадящ и ефикасен вариант – иновативната тухла EcoSchroom, произведена от вид праханова гъба. Използването на този строителен материал драстично ще намали замърсяването от тази индустрия.

Категория СПРАВЕДЛИВОСТ И СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ

  • AssistantTransportHelper от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен

Транспортен робот със сменяеми приставки може да се използва като инвалидна самозадвижваща се количка, която изкачва стъпала, транспортно средство в помощ на трудноподвижни потребители в големи търговски обекти или асистент в обществени институции и др.

  • „Дари внимание“ от ЗПГ „Климент Тимирязев“, Сандански

Уебсайт в помощ на пренебрегвани социални групи като възрастни хора, деца със специални образователни потребности, хора с физически или психически увреждания. Съдържа секции с разнообразни ресурси за подкрепа и насърчава включването на доброволци в дейностите.

  • Wonderland от СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик

Образователен продукт, насочен към деца със специални образователни потребности. Целта му е да подпомогне развитието на тяхното  въображение и интелект. Представлява книжка за оцветяване с любопитни факти за животни и герои с включени пъзели от дървен материал.

 

Категория ОБРАЗОВАНИЕ

  • „Икигай“ от МГ „Баба Тонка“, Русе

Уебсайт в помощ на ученика при възприемането на нови знания чрез установена връзка между телефон и компютър и специализиран софтуер. Интерактивният интерфейс включва и 3D модел. Благодарение на емоционалната и физическата обвързаност в процеса на учене се установява уникална връзка между учащ и учебен материал.

  • Eco Bros от ЧСУ „Артис“, София

EcoSphere е иновативен и образователен проект, насърчаващ съхранението на биоразнообразието  и рециклирането. Съчетава арт инсталация с интерактивни изложби и образователни филми. 3D моделите в изложбата представят застрашени видове, а филмите с Eco Bro учат децата на активна грижа за природата.

  • Escape students от СУ „Христо Ботев“, Ихтиман

Съчетанието на традиционната класна стая с иновативната Escape Room дава възможност на учениците да прилагат на практика наученото по уникален начин. Така усвояването на теоретични знания чрез напреднали технологии повишава ефективността на образователния процес.

От 1 декември можете да подкрепите идеята, която ви харесва най-много, ТУК.

Благодарим на всички ученици и учители за участието в конкурса!